Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VARNING FÖR OBEHAGLIGA BILDER. Se när den maskerade personen tränger sig in i köket på Uppsalarestaurangen och avfyrar ett skott mot en ur personalen. Foto: Polisen

Här stormar beväpnade mannen in i köket på Uppsalarestaurangen

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern döms mot sitt nekande för att ha skjutit mot en person två gånger på bara ett par dagar. Båda skjutningarna skedde vid en Uppsalarestaurang där den tilltänkta måltavlan jobbar.

Den 24 januari tidigare i år stormar en maskerad man en restaurang i Uppsala. Mannen tvingar sig in i köket och avfyrar ett skott mot en ur personalen som lyckas fly ut via bakvägen och kommer undan oskadd.

Även den beväpnade mannen flyr från platsen.

Bara minuter senare grips han av polis som även beslagtar en pistol. Han åtalades misstänkt för bland annat mordförsök och grovt vapenbrott som han nu döms för. Han döms även för två fall av grovt vapenbrott och den totala påföljden blir fängelse i 10 år.

Tomhylsa som hittades inne på restaurangen. Foto: Polisens förundersökning

Det är inte första gången som mannen blivit beskjuten på jobbet. Redan den 21 januari misstänks samma gärningsman ha avfyrat ett skott utanför restaurangen.

Kopplingen till Foxtrot-konflikten

Det är oklart varför mannen beskjutits men i förhör uppger han att han har kopplingar till Ismail Abdos mamma som mördades i sin villa i Brillinge i september förra året. Tingsrätten skriver i domen att det inte gått att få fram ett entydigt motiv till mordförsöket medan åklagaren har pekat på splittringen inom Foxtrot och den efterföljande konflikten.

Utöver den misstänkta skytten döms även en man i 30-årsåldern för medhjälp till försök till mord. Han har enligt åklagare hjälpt 20-åringen med bland annat råd och instruktioner gällande vapnet. Han döms mot sitt nekande totalt till åtta års fängelse.

Mannen i 20-årsåldern förnekar brott men erkänner att han varit på plats vid restaurangen för att skrämma personen som jobbar där.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.