Två anonyma kvinnor bakifrån med reporter i mitten, bredvid två piskor och rep
De arrangerar digitala BDSM-träffar i Uppsala Foto: Pontus Stark

Pandemin sätter stopp för sexfester i Uppsala

Publicerad

Det finns några hundra aktiva medlemmar i Uppsalas BDSM-community. ”Utlevnadsträffar” där man umgås och har sex är vanligt förekommande, men i coronatider har även BDSM-scenen tvingats ställa om. Det menar My och Emma, som själva är engagerade och har börjat arrangera digitala event.

– Vi räknar väl med några hundra medlemmar ungefär, men vi håller inga medlemslistor.

– Och folk studsar ju ganska mycket in och ut eftersom att det är en studentstad.

Så säger Emma och My när de ska beskriva Uppsalas BDSM-community. Själva arrangerar de vanligtvis träffar på ett kafé i stan för att skapa en mötesplats för människor med liknande intressen. Det handlar oftast mer om att prata och umgås än att ligga, men ibland kan träffarna även leda till intima möten. Och generellt sett är det vanligt med sexfester i Uppsala, menar Emma och My.

– Det finns mycket träffar för folk som håller på med rep framför allt, men också olika ”utlevnadsträffar”.

Så ställer de om – testar digitala träffar

Utlevnad är ett samlingsord för olika slags sexuella fetischer. När My och Emma går på en sådan fest tar de själva med sig en väska med leksaker. Ibland sitter folk bara och pratar – och ibland har människor sex i alla hörn och vrår, berättar My.

Men nu, i coronatider, har de två Uppsalaborna för första gången valt att hålla sitt evenemang digitalt.

– Allting har varit inställt i princip. När vi har frågat runt så har nästan ingen dejtat överhuvudtaget, utan har respekterat Folkhälsomyndighetens instruktioner och följt dem, säger Emma.

Emma och My heter egentligen något annat. Hör dem berätta mer om Uppsalas BDSM-community i klippet.

Vad är BDSM?

BDSM är ett samlingsbegrepp för Bondage/Disciplin, Dominans/Submission och Sadomasochism. Det handlar om att samtyckande personer söker njutning av varandra genom olika former av maktutbyten. En del vill till exempel vara undergivna, medan andra föredrar att dominera.

Det finns många olika varianter och fetischer inom BDSM. Exempelvis bondage, där man använder hjälpmedel som rep, handbojor och ögonbindel. Eller sadomasochism, då man tänder på att ge eller ta emot smärta.

BDSM bygger på att parterna har en överenskommelse och att leken är frivillig. En vanlig säkerhetsmekanism är att använda ”säkerhetsord” som kan sägas närsomhelst för att bromsa eller stoppa samvaron.

Källa: RFSU

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer