Här får Sara Kopparberg se inslaget med Simon. Hör henne förklara varför vägskadan inte reparerades direkt och hur kommunen agerat efter olyckan. Foto: Lisa Liljefors/SVT

Kommunen visste om vägskadan – ”Inte av akut karaktär”

Uppdaterad
Publicerad

Olyckan där 17-årige Simon Karlström förlamades inträffade på en väg nära både förskola, skola och sporthall. Men trots att många barn passerar platsen dagligen ansåg kommunen inte att en saknad reflexskylt utgjorde någon allvarlig risk. Nu har polisen startat en förundersökning om vållande till kroppskada.

Efter Simons olycka gjorde Tyresö kommun en oberoende utredning med hjälp av en skadereglerare på kommunens försäkringsbolag. Den visar att kommunen inte agerat oaktsamt och att de inte hade skäl att tro att vägskadan skulle innebära en trafiksäkerhetsrisk.

– Men det innebär inte att vi inte ser väldigt allvarligt på den här händelsen och tragiska olyckan, säger Sara Kopparberg som är chef för samhällsbyggnadskontoret på Tyresö kommun.

Polisutredning pågår

Kort efter olyckan ringde Simons mamma till kommunen och ska då ha fått höra att vägskadan anmäldes på onsdagen eller torsdagen innan olyckan. Den här uppgiften togs dock tillbaka och kommunen har sedan dess sagt att det var på fredagen, dagen innan olyckan, det blev känt.

Skillnaden kan avgöra om Tyresö kommun följt sina riktlinjer eller inte. Just nu pågår en polisutredning om vållande till kroppsskada som kan ge svar på vem som bär ansvaret.

Varför åtgärdades inte felet direkt och hur ska kommunen se till att något liknande inte händer igen? Det svarar Sara Kopparberg på i videon högst upp.

Trafikolyckor med moped i Stockholms län

Polis- och sjukvårdsrapporterade olyckor med personskador/omkomna, där minst ett av de inblandade trafikantkategorierna har varit av typen moped under tidsperioden januari-oktober i Stockholms län.

2015: 282

2016: 305

2017: 298

2018: 305

2019: 386

2020: 280

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.