”Det har inte hänt förut, det känns stort”. Hör professor Joakim Dillner berätta om skyddet av vaccineringen. Foto: Henrik Berg/SVT

Ny vaccinkampanj ska utrota livmoderhalscancer

Uppdaterad
Publicerad

Nu börjar Region Stockholm kalla tiotusentals unga kvinnor till vaccinering mot HPV, det virus som är främsta orsaken till livmoderhalscancer. Joakim Dillner, som har forskat på HPV-viruset i nästan 40 år, hoppas att det här är ett stort steg framåt för att utrota livmoderhalscancer.

Flickor har vaccinerats i flera år mot viruset, men nu finns ett bättre vaccin som man erbjuder unga kvinnor upp till 27 år. Hör mer i videon ovan.

HPV-virus

HPV, eller humant papillomvirus, är en grupp av över 200 olika virustyper. några av dem kan orsaka cancer, framför allt livmoderhalscancer. Över 8 000 kvinnor behandlas årligen mot cellförändringar, 550 kvinnor utvecklar livmoderhalscancer och cirka 150 dör i sjukdomen, enligt Folkhälsomyndigheten.

Flickor har vaccinerats mot viruset sedan 2012 och sedan i höstas erbjuds både pojkar och flickor i årskurs fem vaccinet. Sedan vaccinationerna startade har man kunnat se att färre yngre kvinnor i Sverige smittats med de typer av HPV som ingår i vaccinerna

HPV är den vanligaste sexuellt överförda infektionen i Sverige och kan orsaka även vissa andra typer av cancer som analcancer, cancer i svalgregionen och i könsorgan.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.