Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt hovrätten är det inte helt klarlagt att polismannens agerande vid ingripandet bidrog till mannens död. Hör hovrättsrådet Karin Annikas Perssons förklaring i videoklippet. Foto: svt

Man dog vid polisingripande på Lidingö – polisen frias i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Under ett polisingripande på Lidingö i november 2021 avled en man i 50-års åldern. En av poliserna dömdes av Stockholms tingsrätt för vållande till mannens död och nu frias han av hovrätten.

Det var i mitten av november 2021 som två poliser ingrep efter ett larmsamtal till SOS.

Efter en lång brottningsmatch mellan poliserna och mannen sattes han i handfängsel. En av poliserna ska ha haft sitt knä mot den narkotikapåverkade mannens rygg och han ska enligt domen i tingsrätten ha dött av kvävning och hjärtstopp.

Döms för tjänstefel

Hovrätten ändrar nu tingsrättens dom då rätten inte anser att det är ställt utom rimligt tvivel att polismannens handlande bidrog till mannens död. Däremot så dömer hovrätten polismannen för tjänstefel med motiveringen att hans ”handlande har avvikit från vad som lärs ut vid polisutbildningen”.

– Det här greppet som han har tagit, har visat sig vara något som man lär ut under polisutbildningen att man inte ska använda, eftersom det medför risker för att man inte kan andas ordentligt, säger hovrättsrådet Karin Annikas Persson.

Straffet för polismannen blev nu böter och Polismyndighetens personalansvarsnämnd säger fortsatt att polismannen behåller sin anställning.

Det var första gången ett dödligt polisgrepp prövats i domstol i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.