Migrationsöverdomstolen kommer inte pröva Salwan Momikas överklagat Migrationsverkets återkallande av hans tillfälliga uppehållstillstånd. Foto: Anders Wiklund/TT

Koranbrännaren Salwan Momika lämnar Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Koranbrännaren Salwan Momika säger sig vara på väg från Sverige, rapporterar Expressen.

– Jag är på väg till Norge. Sverige tar bara emot terrorister som beviljas asyl och ges skydd medan filosofer och tänkare blir utvisade, säger han.

I oktober kom beskedet att hans tillfälliga uppehållstillstånd skulle återkallas av Migrationsverket, då han bedömdes ha lämnat oriktiga uppgifter i sin ansökan. I samband med utvisningsbeslutet beviljades Momika ett nytt tillfälligt uppehållstillstånd som sträcker sig till den 16 april, eftersom han inte kan utvisas till hemlandet på grund av hotbilden där.

Migrationsöverdomstolen tar inte upp ärendet

Migrationsverket återkallelse överklagades av Momika till Migrationsdomstolen, som gav Migrationsverket rätt.

Under onsdagen meddelade Migrationsöverdomstolen att man inte tar upp ärendet.

”Migrationsöverdomstolens beslut att inte meddela prövningstillstånd innebär att Migrationsverkets beslut att utvisa Salwan Momika får laga kraft”, säger Peder Liljeqvist, kammarrättslagman, i ett pressmeddelande.

Drog uppmärksamhet med flera koranbränningar

Den 37-årige irakiern har under de senaste åren stått bakom en stor mängd koranbränningar runtom i Sverige. Flera av dem har lett till upplopp och oroligheter. Filmer från aktionerna har också spritts över världen och väckt ilska och kritik i flera muslimska länder.

Koranbränningar, som utförts av flera olika personer, har också bidragit till ett ökat terrorhot i Sverige.

Salwan Momika utreds fortsatt för hets mot folkgrupp i Sverige efter flera av koranbränningarna. Även koranbrännaren Salwan Najem misstänks i samma utredning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Koranbränningar har lett till protester i många muslimska länder. Se sammanfattningen i videon. Foto: Stefan Jerrevång / Fredrik Sandberg / Ahmad AL-Rubaye / AFP /TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.