Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kungaslupens anlända med danska kungaparet under måndagsförmiddagen. Foto: SVT

Här anländer danska kungaparet i historiska kungaslupen Vasaorden

Uppdaterad
Publicerad

Kanonsaluterna från Skeppsholmen och Kastellholmen var inte det enda som välkomnade det danska kungaparet till Stockholm. Den kungliga slupen HM Vasaorden sjösattes nämligen för besöket – och det var första gången på flera årtionden som båten användes för statsbesök.

– Jag blir så glad när jag ser den och ser guldet som glimmar, säger åskådaren Lars-Johan Lindberg.

Det danska kungaparet är på besök i Stockholm och färdades den sista biten till Kungliga Slottet med kungaslupen Vasaorden, som används av Kungahuset vid ceremoniella tillfällen.

Skeppet har en lång historia som sträcker sig hela vägen bak i tiden till 1774 då det först ritades – men det exemplar som idag skådades på Stockholms vatten är inte originalet. År 1921 förstördes Vasaorden i en brand och endast ett fåtal delar kunde räddas.

– Det är en fantastisk rekonstruktion av den, för inte länge sedan var den i förskräckligt dåligt skick. Jag är imponerad över de skickliga hantverkare som har lyckats återställa den till ett sådant skick att man kan manövrera på Stockholm ström med den, säger Lars-Johan Lindberg som var på plats vid slottet för att bevittna välkomnandet av det danska kungaparet.

Intensiv träning för roddkompaniet inför besöket

Båten bemannades av 46:e roddkompaniet, ett tillfälligt kompani inom 4:e sjöstridsflottiljen. Kompaniet består av soldater och sjömän från hela marinen. Ingen som har rodd i sina normala arbetsuppgifter.

Därför har de övat i sex veckor. Tre med grundläggande rodd och exercisträning i valbåt. Och tre veckor i Vasaorden, bland annat på Stockholms ström.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Statsbesök och kungliga bröllop – se över hundra år av historia med kungaslupen HM Vasaorden. Foto: Arkiv

Några tillfällen då kungaslupen Vasaorden sjösatts

  • 2023, firandet av Stockholms stadshus 100-årsjubileum
  • 2023, kortege med anledning av 50-årsjubileum av Kungen
  • 2010, kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop
  • 1976, Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvias bröllop

Källa: Kungahuset

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.