Föräldrarna är besvikna över att skolan inte gick att rädda. Foto: Moa Ferm/SVT

Friskola stängs – besvikna föräldrar kritiska till beslutet

Uppdaterad
Publicerad

Länge trodde föräldrarna till elever på Framstegsskolan i Spånga att skolan skulle flytta, men i slutet av april fick de beskedet att det var dags för dem att hitta nya skolplatser till barnen.

– Jag blev ledsen, det hade jag inte förväntat mig, säger Hawa Mohammed, vars dotter Sumaya börjar andra klass till hösten.

Framstegsskolan, en fristående skola med muslimsk profil, stängde för gott när eleverna gick på sommarlov. Men till hösten måste runt 200 elever byta skola. Föräldrarna hoppades in i det sista att skolan skulle gå att rädda.

– Vi trodde att den skulle flytta och vi tänkte följa med dit, men sen fick vi ett brev hem där det stod att skolan skulle stänga. Jag blev ledsen, min dotter gillade verkligen den här skolan, säger Hawa Mohammed.

Skolan som startade 1995 bedrev sin verksamhet i Lunda industriområde, i lokaler med tillfälligt bygglov och i slutet av juni tog kontraktet slut. Rektorn berättar att han varit väl medveten om skolans framtid om han inte hittade nya lokaler.

– Jag letade länge efter nya lokaler, men till slut insåg jag att det var omöjligt att hitta tillräckligt stora lokaler som passade för vår skola, så jag fick ge upp, säger Khemais Bassoumi, Framstegsskolans rektor.

”Det blev kaos”

Shade Moshtaha är en av de föräldrar vars barn måste byta skola. Foto: Moa Ferm/SVT

Shade Moshtahas två barn såg fram emot att börja i klass två och fyra till hösten.

– Det blev kaos för mig och mina barn men för andra föräldrar också. Jag kunde inte förstå varför de skulle stänga en skola med så bra resultat och där barnen trivdes, säger han.

Hawa Mohammed vet fortfarande inte var hennes dotter får börja tvåan till hösten.

– Jag har ansökt på skolor där hennes kompisar ska gå, men tyvärr så fick jag ingen plats där för vi bor i en annan kommun. Nu väntar jag svar från vår närmaste kommunala skola, säger hon.

Eleverna får plats på kommunala skolor

Skolborgarråd Olle Burell (S) lovar att alla barn som behöver kommer få en plats på en kommunal skola i närheten av där de bor.

– Det är det vi som kommun kan erbjuda. Det är alltid väldigt tråkigt när barn drabbas av att en skolaktör inte klarar av sitt uppdrag och måste stänga, säger han.

Olle Burell är kritisk till att skolor får starta i lokaler med tillfälliga bygglov.

– Efter 15 år får kommuner inte förlänga tillfälliga bygglov. Staten måste förstå att det är en ohållbar situation att ha ett skolsystem som tillåter skolor att öppna i tillfälliga lokaler, säger han.

”Religiösa friskolor hör inte hemma i svenska skolsystemet”

Men enligt skolborgarrådet har det faktum att Framstegsskolan inte fått tillstånd att hyra nya lokaler ingenting med Socialdemokraternas inställning till religiösa friskolor att göra.

– Jag tycker personligen inte att religiösa friskolor hör hemma i det svenska skolsystemet men det är ingenting som påverkar situationen här och nu. Den här skolan har misslyckats med att planera sin lokalförsörjning på ett hållbart sätt, säger Olle Burell (S).

Men lokala profilen Hagi Farah som länge engagerat sig i bland annat skolfrågor i Järvaområdet tycker att staden borde gjort mer.

Hagi Farah är upprörd över att ännu en skola i Järvaområdet stänger. Foto: Moa Ferm/SVT

– Var finns valfriheten? Vi som föräldrar har rätt att välja vilken skola våra barn går i och vi vill att våra politiker ska respektera det. Speciellt när Stockholms stad ska bygga 50 nya skolor. Varför stänger vi då skolor som fungerar, jag tycker att man istället ska stänga de skolor som inte levererar, säger Hagi Farah, Järva föräldraallians.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.