Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här reagerar skolminister Lotta Edholm (L) på att föräldrar vittnar om att möjligheten att få undantag från skolplikten skiljer sig mellan kommuner. Foto: SVT

Föräldrar frustrerade över reglerna om skolplikt – regeringen ska se över lagen

Publicerad

Föräldrar försöker kringgå skolplikten när de ska ut och resa med barnen, bland annat till Thailand.

Reglerna om undantag från skolplikten i skollagen har inte uppdaterats sedan 2010 – trots att granskningar och experter vittnat om att lagen är otydlig och leder till orättvisor. Nu ska regeringen tillsätta en utredning.

Redan 2019 granskade Riksrevisionen bestämmelserna i skollagen om när undantag från skolplikten kan godkännas, och kom fram till att de var otydliga.

Kommuner tolkade bestämmelserna på olika sätt. Det resulterade i att vissa kommuner godkände vårdnadshavares ansökningar om att låta barnen fullgöra skolplikten i en skola i till exempel Thailand, för att föräldrarna skulle arbeta på distans därifrån, medan familjer i grannkommunen nekades.

– Vi kunde konstatera att kommunerna tolkade regelverket och när synnerliga skäl föreligger på olika sätt, säger revisionsdirektör Sofia Sandgren Massih, som arbetade med rapporten.

Ser över lagstiftning om skolplikt

Riksdagens utbildningsutskott rekommenderade regeringen att tydliggöra lagstiftningen – men ingen ändring har ännu skett.

Skolminister Lotta Edholm (L) håller med om att lagen är otydlig och säger att regeringen nu arbetar med att ta fram en ny utredning.

– Det är väldigt viktigt att vi har ett regelverk som är lika för alla skolor och kommuner så att föräldrar vet vad det är som gäller, säger hon.

Skoljuridisk expert: Regelverk inte i takt med tiden

Enligt Mikael Hellstadius, skoljuridisk expert, är reglerna i skollagen inte lika aktuella för samhället idag, eftersom mycket har förändrats sedan de togs fram.

– Sedan de här reglerna skrevs har vi haft en samhällsutveckling där människor är mer rörliga och arbetar mer på distans. Regelverket är inte i takt med tiden, säger han.

Han anser i likhet med Riksrevisionens granskning att lagen är otydlig och att den behöver ses över för att säkerställa att den inte tillämpas på olika sätt.

– Som det är nu är det brister i likvärdigheten och rättssäkerheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.