Efter fyra år utan arbete fick Daniel Asfha börja på Etableringslyftet i Sollentuna.

– De förstod min situation och jag kunde få hjälp på ett sätt jag aldrig tidigare har fått från Arbetsförmedlingen, säger han.

”Tar allt på modersmålet”

Etableringslyftet riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa utrikesfödda. Deltagarna väljs ut av Arbetsförmedlingen. De får jobbcoachning på sitt modersmål samtidigt som samordnare och arbetsförmedlare letar jobb och studier. Inriktningen är att rusta deltagarna för arbetsmarknaden snarare än att de ska lära sig språket först.

– Vi jobbar mycket med förståelse. Att det är viktigare att personerna förstår än att de får informationen på svenska. I och med att vi tar allt på modersmålet kan de ta del av den på ett annat sätt, säger Annika Nordgren, projektledare för Etableringslyftet.

Stöd av EU-fond

Projektet är ett samarbete mellan kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna samt Arbetsförmedlingen, med stöd av Europeiska socialfonden (ESF).

Etableringslyftet startade 2018 och löper ut vid årsskiftet. Hittills har det kostat 40 miljoner kronor. ESF finansierar knappt hälften medan kommunerna och Arbetsförmedlingen står för resten.

Många av jobben är anställningar som är subventionerade under en tid, men enligt Annika Nordgren pekar siffrorna mot att de flesta blir kvar i anställning eller studier i över ett år.

Hör Annika Nordgren i klippet.