Etableringssatsning ger resultat: 94 procent jobbar eller studerar

Uppdaterad
Publicerad

Samarbete mellan kommuner och Arbetsförmedling, jobbcoachning på modersmål och höga förväntningar har gett effekt – nästan alla som fullföljer Etableringslyftet går vidare till jobb eller studier inom fem månader. Daniel Asfha är en av dem. Nu har han fast tjänst på ett företag som hyr ut maskiner och kläder till byggföretag.

Efter fyra år utan arbete fick Daniel Asfha börja på Etableringslyftet i Sollentuna.

– De förstod min situation och jag kunde få hjälp på ett sätt jag aldrig tidigare har fått från Arbetsförmedlingen, säger han.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

”Tar allt på modersmålet”

Etableringslyftet riktar sig till nyanlända och långtidsarbetslösa utrikesfödda. Deltagarna väljs ut av Arbetsförmedlingen. De får jobbcoachning på sitt modersmål samtidigt som samordnare och arbetsförmedlare letar jobb och studier. Inriktningen är att rusta deltagarna för arbetsmarknaden snarare än att de ska lära sig språket först.

– Vi jobbar mycket med förståelse. Att det är viktigare att personerna förstår än att de får informationen på svenska. I och med att vi tar allt på modersmålet kan de ta del av den på ett annat sätt, säger Annika Nordgren, projektledare för Etableringslyftet.

Stöd av EU-fond

Projektet är ett samarbete mellan kommunerna Sollentuna, Upplands Väsby och Sigtuna samt Arbetsförmedlingen, med stöd av Europeiska socialfonden (ESF).

Etableringslyftet startade 2018 och löper ut vid årsskiftet. Hittills har det kostat 40 miljoner kronor. ESF finansierar knappt hälften medan kommunerna och Arbetsförmedlingen står för resten.

Många av jobben är anställningar som är subventionerade under en tid, men enligt Annika Nordgren pekar siffrorna mot att de flesta blir kvar i anställning eller studier i över ett år.

Hör Annika Nordgren i klippet.

Resultatet i siffror (december 2021)

94 procent av deltagarna som slutfört programmet började arbete eller studera (totalt 399 stycken).

73 procent om man räknar in personer som avbrutit på grund av föräldraledighet, flytt, sjukdom eller andra orsaker.

13 månader efter att deltagarna avslutat programmet hade 64 procent fortfarande arbete eller studier.

Källa: Etableringslyftet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från SVT:s Järvaredaktion 2022

Mer i ämnet