Birger Jarl får ny adress efter 62 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha legat vid Skeppsbron sedan 1953 har M/S Birger Jarl nu fått en ny plats på Stadsgårdskajen.

Idag flyttar Ånedinfartyget Birger Jarl från Skeppsbron i Gamla stan. Där har hon legat i 62 år.

Ny adress blir Stadsgårdshamnen där hon kommer ligga med aktern mot Fotografiska muséet och fören mot Slussen.

M/S Birger Jarl's historia

M/S Birger Jarl sjösattes i november 1951 på Finnboda varv i Nacka, Stockholm. Därefter levererades skeppet till rederiet AB Svea och fick namnet S/S Birger Jarl. Hon har bytt namn genom åren innan hon åter blev kallad M/S Birger Jarl. I juni 1953 ägde Jungfruturen rum med sträckan Stockholm till Helsingfors i Finland.

M/S Birger Jarl har blivit kallad för en av de olympiska båtarna. Hon byggdes sommaren 1952 tillsammans med sina systerfartyg (S/S Aallotar och S/S Bore III) inför OS i Helsingfors. Hon sjösattes dock efter de olympiska spelen och i juni 1953 ägde hennes jungfrutur rum med sträckan Stockholm till Helsingfors i Finland. Sedan 1979 har skeppet ägts av Ånedinlinjen som har drivit kryssningstrafik mellan Stockholm och Mariehamn på Åland, Finland.

Den 24 juni 2013 slutade kryssningarna tills vidare och fartyget förvandlades till ett flytande vandrarhem.

Källa: Ånedin Hostel AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

M/S Baltic star

Mer i ämnet