Snittåldern för barnen som diagnostiserats är 11-13 år, visar statistik från Region Stockholm. Totalt har 214 diagnoser för långtidscovid, eller long-covid, satts på barn i stockholmsområdet. Någon samlad statistik för hela riket finns inte ännu.

Niklas Svensson, reporter på Expressen frågar ut Thomas Lindén om långtidscovid

– Vi har ingen juridisk möjlighet att få den datan från primärvården, sade Thomas Lindén, chef för avdelningen kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården, Socialstyrelsen, på en pressträff den 10:e februari.

Se barnen själva berätta om hur de mår

Den senaste tiden har också antalet barn som söker vård för besvären ökat på Astrid Lindgrens barnsjukhus. Men det finns i nuläget inga riktlinjer för hur barnen ska behandlas – så på Astrid Lindgrens sjukhus jobbar man därför brett. Bland annat finns psykolog, fysioterapeut, kardiolog, lungläkare och neurolog i teamet som möter barnen.

– Det här hamnar lite i skymdundan kanske av vuxensjukvården och vuxencovid, eftersom volymerna är förhållandevis små jämfört med vuxensjukvården. Likväl är det viktigt att vi får resurser för de här barnen, säger överläkaren Malin Ryd Rinder.

Forskning på långtidscovid kommer

Många områden behöver täckas in för att få mer kunskap, men någon forskning görs i nuläget inte på specialistmottagningen vid Astrid Lindgrens sjukhus.

– Vi tyckte det var viktigt att barnen fick ett omhändertagande kliniskt. Det var därför vi öppnade, säger Malin Ryd Rinder.

Regeringen beslutade nyligen att satsa 50 miljoner kronor till forskning som bland annat ska svara på frågan hur barnen ska behandlas.