Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varför vill Nyköpings kommun införa undervisning på engelska? Hör utbildningschefen berätta i klippet. Foto: SVT

Nyköping vill införa skolundervisning på engelska – ska locka internationella företag

Uppdaterad
Publicerad

Nyköpings kommun ska ansöka om att införa skolundervisning på engelska på vissa grundskolor. Förhoppningen är att det ska locka internationella företag till kommunen.

Under måndagen gick kommunstyrelsen i Nyköping vidare med processen att införa undervisning på engelska. Nu ska kommunen skicka in en ansökan till Skolinspektionen.

Tanken är att upplägget ska finnas på några av grundskolorna i kommunen. Då skulle upp till 50 procent av undervisningen vara på engelska.

I Sverige finns det sedan tidigare flera kommunala grundskolor som undervisar på engelska. Om det blir verklighet i Nyköping skulle det införas tidigast hösten 2025.

Enligt utbildningschefen Peter Ekedahl kan undervisningsformen vara ett sätt att underlätta fler etableringar av internationella företag i kommunen. Hör honom berätta varför i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.