Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till lägenheten där familjen Azizi inte ska få bo kvar. Foto: SVT / Albin Aghamn

Barnfamiljen flydde talibanerna – tvingas nu lämna lägenheten i Gnesta

Uppdaterad
Publicerad

Nazar Azizi jobbade på svenska ambassaden i Kabul men när talibanerna tog makten i Afghanistan flydde han med familjen till Sverige. De senaste två åren har familjen bott i en av Gnestahems tvårummare men nu går kontraktet ut och de måste flytta.

När talibanerna återtog makten i Afghanistan i augusti 2021 flögs den svenska ambassadpersonalen ut under dramatiska former. Den lokalanställda personalen blev till en början kvar men kunde snart evakueras. Det var för farligt att vara kvar.

En av dem var Nazar Azizi. Länsstyrelsen anvisade sedermera honom och hans familj till Gnesta där de bedömt att det fanns plats.

Bostadsbrist

De fick ett tvåårskontrakt i en lägenhet hos det kommunala bostadsbolaget Gnestahem lägenheter och nu har kommunen valt att inte förlänga familjens kontrakt. De förväntas hitta en annan lägenhet på egen hand i kommunen där det råder bostadsbrist.

– Det är viktigt för mig att säga att jag är väldigt tacksam för all hjälp vi har fått och jag vill inte klaga, men det här är ett stort problem, säger Nazar Azizi.

När familjen tvingats flytta ska lägenheten in i bostadskön.

– De här personerna har haft ett kontrakt på två år och vetat om att de varit tvungna att hitta en egen lägenhet. Det är ett väldigt högt tryck på lägenheter här i Gnesta och de här personerna har haft en guldsits och rundat kön eftersom vi haft en skyldighet att ge en lägenhet till dem, säger socialnämndens ordförande Ingrid Jerneborg Glimne (M).

”Inte samma förutsättningar”

Kommunfullmäktigeledamoten Lena Staaf (V) är kritisk mot kommunens agerande.

– De blev ju kommunplacerade utifrån att de skulle kunna bli kvar. De är flyktingar och har inte samma förutsättningar som alla andra. Om man menar allvar med att jobba för en bättre integration så ger man dem ett nytt kontrakt så att de kan bo kvar. Det är ett inhumant beteende, säger hon.

Inger Jerneborg Glimne håller inte med.

– Vi har varit väldigt humana. De har fått väldigt lång tid att leta lägenhet. Och jag tycker inte att det är inhumant att försöka vara solidarisk med dem som stått länge i vår bostadskö, som också vill bo i Gnesta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.