Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det är många föräldrar som ger sitt barn sin första mobil före vad de anser vara en lämplig ålder. Experten ger tre tips på hur föräldrar kan hantera situationen. Foto: Moa Bergman/SVT

Tre tips inför barnens första mobiltelefon

Publicerad

Idag får de flesta barnen sin första mobil runt åtta års ålder. Men hur ska föräldrar egentligen tänka inför barnets första mobil? Socionomen Henrik Pallin som är expert på unga och nätet ger tre tips.

För mycket nöjesskärmtid anses enligt Världshälsoorganisationen (WHO) vara negativt för både den psykiska och fysiska hälsan.

Men enligt socionomen Henrik Pallin så finns det inte mycket aktuell forskning kring hur skärmtid påverkar barns hälsa och utveckling. Mest på grund av att fenomenet är hyfsat nytt.

Det är den största faran med skärmtid hos barn

Henrik Pallin menar att den största faran är när mobilen ersätter andra aktiviteter, att barnet till exempel tittar på Tiktok istället för att gå på sin fotbollsträning eller umgås med sina kompisar.

– Det är undantryckningen vi måste vara försiktiga med, men om vi har ett barn som går på fritidsaktiviteter, har gott om vänner och klarar skolan så kommer det inte göra någon skillnad om den sitter och skrollar en timme eller två, säger Henrik Pallin.

Starta videon för att höra hur man som förälder kan tänka inför barnets första egna mobil.

undersökningen barn och internet

  • 99% av barn från 8-19 år använder internet.
  • Föräldrar ger generellt en mobiltelefon till sitt barn före vad de tycker är en lämplig ålder. Optimala åldern för föräldrar är enligt undersökningen 10 år.
  • 9 av 10 barn på lågstadiet använder internet dagligen.
  • 7 av 10 barn i lågstadiet har även en egen mobiltelefon.
  • Andelen barn mellan 12-19 som drabbas av näthat eller negativa kommentarer på nätet är 15%. Den siffran fördubblades mellan åren 2021 och 2022.
  • Nästan 1 av 8 barn i åldern 12-19 har fått nakenbilder skickade till sig av en främling, flickor är särskilt utsatta.
  • Källa: Internetstiftelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.