Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Hövik Ålems scoutkår var med och tävlade i Scout-DM. Hon är alltid redo och önskar att vara scout så länge hon lever. Foto: Niclas Wimmerberg

Rekordstort intresse för scouting

Uppdaterad
Publicerad

Det är inne att vara ute. Emma Hövik från Ålem var en av de över 400 som deltog i Scout-DM i Kalmar. Scouterna fick uppgifter inom eldning sjukvård och naturkunskap.

420 scouter kom från Kalmar, Blekinge och Kronobergs län kom till Sandvik straxt söder om Kalmar.

Emma Hövik från Ålems Scoutkår går i femte klass och har varit scouterna trogen i fem år. Emma har ett stor intresse för kamratskapen och naturen. I distriksmästenskapen går scouterna patrullvis till de olika stationerna. Vi träffar henne vid första stationen där det handlade om sjukvård under,

– Någon hade skadat sig och någon hade bränt sig och rädda den person och stoppa blödandet, det gick jättebra, säger Emma Hövik.

Hur länge tänker du fortsätta vara scout ?

–Hela mitt liv. Tills att jag dör, jag tycker om naturen och att vara utomhus, säger Emma Hökvik Ålems scoutkår.

Inne att var ute

Scouterna växer såväl lokalt som nationellt och DM är ett uppskattat tillfälle att träffa scouter från andra kårer. 2024 finns  81 933 medlemmar i 1008 scoutkårer i Scouterna. Under 2023 ökade medlemsantalet med 1370 scouter – eller 1,7 procent. Det är tionde året i rad som antalet scouter ökar i Sverige.

– Vi har sett en kraftigt ökning efter pandemin. Det har blivit inne att vara ute, säger Anne Sverkersson scoutledare Falken scoutkår Kalmar.

Hör fler scouter berätta i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.