Kommunalrådet: ”Hade aldrig en bra diskussion med kommuninvånarna”

Uppdaterad
Publicerad

Två gånger tidigare har kommunfullmäktige i Västervik beslutat att ge grönt ljus för en vindkraftspark i lilla Tribbhult i södra delen av kommunen. Men efter att ha lyssnat in boende i området, beslutade kommunfullmäktige på måndagseftermiddagen att helt stoppa utbyggnaden i elfte timmen.

Nästan på dagen för två år sedan fattade kommunfullmäktige i Västervik beslut om att tillåta bolaget Statkraft Vind AB att bygga 26 vindkraftverk i Tribbhult. Men på måndagen togs frågan åter upp i kommunfullmäktige. Och denna gång blev det ett rungande nej till vindparken. 

– Vi hade aldrig en bra diskussion med de berörda kommuninvånarna då. Och nu har det blivit en ganska stor och kraftfull opinion, säger kommunalrådet Dan Nilsson (S).

Vindkraftsplaner i Västerviks kommun

Lyssnat på opinionen

Och efter att lyssnat till denna opinion fick kommunalrådet med sig fullmäktige till att riva upp det gamla tillståndet, och i stället gå in med det kommunala vetot. Med de tydliga röstsiffrorna 41-7 vann hans förslag. 

Men kommunalrådet håller med om att det kan tolkas som att det är otydligt från kommunens sidan, när man först säger ja och sedan nej. 

– Det kan skapa en osäkerhet, ingen tvekan om det. Jag beklagar det, det är väldigt olyckligt, säger Dan Nilsson (S).

Ingen ekonomisk ersättning

Processen om vindkraftverken i Tribbhult har hållit på i många år. Och exploatören Statkraft har redan investerat cirka nio miljoner kronor i projektet. Utgifter som kommunen inte tänker kompensera. 

– Nej, det är inget som vi tagit höjd för på något sätt, säger Dan Nilsson (S). 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vindkraftsplaner i Västerviks kommun

Mer i ämnet