Många bagare och konditorer jobbar utan lön, för att klara pandemin och elpriserna, enligt Martin Lundell vd på Sveriges bagare och konditorer. Foto: SVT, David Thunander

”Många bagare är slutkörda – elpriset som grädde på moset”

Uppdaterad
Publicerad

En stor del av alla bagerier och konditorier drivs som små företag med små marginaler. Efter att ha drabbats av pandemin kommer nu den dyra elnotan och tvingar fram ännu fler gratistimmar.

– Många är enormt slitna efter två års pandemi, nu kommer elpriserna som grädde på moset, säger Martin Lundell, vd på Sveriges bagare och konditorer.

Först kom pandemin – och fem procent av branschorganisationen Sveriges bagare och konditorers medlemmar gick i konkurs. Nu kommer det höga elpriset som gör att vinstmarginalen för många av företagen försvinner.

– Man löser det med så kallad gratis arbetskraft, alltså att ägarna jobbar mer själva, säger Martin Lundell.

SVT har bland annat besökt det familjeägda Skåres konditori i Växjö, som fick sin elräkning mer än fördubblad. Snarare än att sänka elförbrukningen eller höja priserna, är sänkt lön till sig själva det alternativ som ligger närmast till hands.

De senaste åren har antalet bagerier i Sverige med minst en anställd minskat från 795 stycken till 689. Mer än hälften av dessa har färre än tio anställda, visar statistik från SCB.

– Många kämpar och överlever, men har det tufft och många är slukörda. Med små marginaler är det klart att det inte blir mycket pengar kvar.

SE MER: På Skåres bageri blev måndaens elräkning en chock

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.