Ett tiotal personer deltog i politikerskolan.

Här lär de sig att bli svenska politiker – på arabiska

Uppdaterad
Publicerad

I veckan startade Centerpartiet i Kalmar en politikerskola på arabiska i Nybro. I sociala medier har utbildningen fått ta emot både kritik och en hel del hatiska kommentarer.

Bland annat har politikerskolan på arabiska ifrågasatts av sverigedemokraten Mattias Karlsson, som menar att nyanlända borde lära sig svenska innan de lär sig att bli politiker. Proteststormen var inget som de ansvariga var beredda på.

– Vi hade inte väntat oss den stormen. Vi ville bara sprida politikerskolan. Jag tror det är viktigt att man kan se att man kan påverka i Sverige. Att det är ett bra sätt att visa att vi har en demokrati i Sverige som vi är stolta över, säger Karin Helmersson, ombudsman för Centerpartiet i Kalmar län.

Vad är det som provocerar tror du?

– Att utbildningen är på ett annat språk, och att vi vill ge information för att människor ska känna sig välkomna.

”Vi blir en del av samhället”

Ett tiotal deltagare var med vid det första kurstillfället i tisdags kväll. Wafaa Alshehadeh, som kom från Syrien för ett drygt år sedan, är en av dem.

– Jag kom hit för att lära mig hur politiken i Sverige fungerar, det är viktigt för oss som flytt till Sverige. Vi är inte besökare, utan blir en del av det svenska samhället. Då är det viktigt att förstå hur politiken fungerar här, säger hon.

Förstår inte kritiken

Jaafar Al-Jabiri är kursledare. Även han menar att politikerskolan är viktig ur integrationssynpunkt.

– Istället för att hamna i utanförskap vill de som kommer hit delta i samhället och bli en aktiv del av samhället, förklarar Jaafar Al-Jabiri.

Han har svårt att förstå kritiken som riktats mot utbildningen.

– Allt som främjar integrationen och förebygger utanförskap är bra, oavsett om det är från Centerpartiet eller från ett annat parti. Så jag har väldigt svårt att se negativt på det här initiativet, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.