Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här såg det ut under upploppen i Rosengård i september 2023. Nu stänger Victoriahem sina garage i händelse av nya oroligheter. Foto: Johan Nilsson/TT Foto: Johan Nilsson/TT

Oro för bilbränder – garage stängs på Rosengård inför planerad koranbränning

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget Victoriahem i Malmö stänger tillfälligt alla sina underjordiska garage på Rosengård. Skälet är oro för upplopp och bilbränder i samband med fredagens planerade koranbränning.

Efter koranbränningen på Värnhemstorget i Malmö den 3 september 2023 blev det upplopp i stadsdelen Rosengård – och nu befarar bostadsbolaget Victoriahem att samma sak ska hända igen.

Ett av fem parkeringsgarage fick omfattande skador i höstas.

Koranbränningar i Malmö

Oro för garagebränder

Under fredagen planeras en koranbränning på Gustav Adolfs torg. Därför stänger Victoriahem alla sina underjordiska garage på Rosengård för att undvika bilbränder.

– Alla garage Victoriahem äger på Rosengård kommer att vara stängda under fredag kväll från klockan 22.00 till 05.00 lördag morgon, säger Amélija Ernemyr, områdeschef på Victoriahem.

Bilarna parkeras utomhus

Hon säger att de som har bilar stående i garagen vid behov kommer att erbjudas ersättningsplats utomhus.

Det är klart att det påverkar hyresgästerna när garagen är stängda i sju timmar men om vi inte stänger och det blir samma utfall som i september, då kommer garaget tvingas hålla stängt sex till sju månader istället, säger Amélija Ernemyr.

Det förhöjda säkerhetsläget i Malmö under hela Eurovisionveckan, gör att Victoriahem håller samma garage stängda även nästa fredag och lördag.

Familjefest ska hindra oroligheter

Medan Victoriahem säkrar upp försöker andra förhindra att det ens ska uppstå oroligheter. Ett exempel är Allaktivitetshuset på Apelgård, som under fredagen anordnar en familjefest på Rosengård. Syftet är att dra fokus från koranbränningen på Gustav Adolfs torg och erbjuda något roligt i området, skriver arrangören i ett pressmeddelande.

Inga fler tillstånd i helgen

Även under söndagen planeras en koranbränning i Malmö, men på fredagskvällen säger polisen till TT att eftersom de 320 kronorna i ansökningsavgift aldrig betalades in kommer ansökan inte att behandlas och inte heller kunna beviljas.

Under lördagen tänker arrangörerna promenera genom Malmö och dra en koran i koppel efter sig samt bära israeliska flaggor.

Polisen betraktar inte det som en allmän sammankomst och prövar därför inte ansökan om tillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränningar i Malmö

Mer i ämnet