Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vid en allvarlig olycka eller händelse har Malmö stad möjlighet att låta folk övernatta i idrottshallar och skolor. Karin Rahmberg är stadens kris- och beredskapssamordnare. Foto: Firas Razak/SVT

Malmö aktiverar sitt krisstöd under Eurovision

Publicerad

Den här veckan drar Eurovision igång i Malmö och besökare från över 80 länder har köpt biljetter till tävlingarna.

– Vi har beredskap dygnet runt för olika typer av händelser, säger Karin Rahmberg, kris- och beredskapssamordnare i Malmö stad.

Om människor hamnar i en kris ska de kunna få hjälp när de är i Malmö. Det är kommunens utgångspunkt när de förbereder sig inför evenemanget som väntas locka 100 000 besökare till Malmö.

– Det är samma beredskap för att hjälp de som bor i staden och de som kommer hit som besökare, säger Karin Rahmberg, kris- och beredskapssamordnare i Malmö stad.

Eurovision song contest 2024

Psykologiskt stöd och sängplatser

Karin Rahmberg var inte själv involverad när Malmö senast stod värd för Eurovison Song Contest 2013 men säger att beredskapen är mycket bättre nu.

– Vi arbetar med psykologisk första hjälpen som handlar om att lugna och trygga och man kan få stödsamtal. Inom krisstödet kan vi också öppna upp och erbjuda sängplatser.

Mycket större beredskap

Det har inte hänt tidigare vid den här typen av evenemang att Malmö stad har planerat för att kunna öppna skolor och idrottshallar där besökare kan få en sängplats om det sker en allvarlig händelse som gör att de inte kan ta sig hem.

– Vi har mycket större möjligheter idag än 2013 att stötta både malmöbor och de som vistas i staden, säger Karin Rahmberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Eurovision song contest 2024

Mer i ämnet