Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
På Jörgen Nilssons däckfirma i Eslöv förstod man att det skulle bli en stressig säsong när de såg väderleksprognoserna. Hör mer i videoklippet. Foto: Erika Dahlin Jönsson/SVT

Halka och snö ställer till det för däckfirmor – ”blir trångt”

Uppdaterad
Publicerad

15 dagar har bilisterna på sig att se till att deras bilar inte har dubbdäck. Hektiska dagar för Jörgen Nilsson och hans kollegor på en däckfirma i Eslöv – och ännu stressigare blir det när snön och halkan gör comeback.

– Det blir en jobbig säsong när det försvinner ytterligare en dag för oss att byta hjul, säger Jörgen Nilsson, ägare till en däckfirma i Eslöv.

När vintern återkom i väderleksprognoserna på tisdagskvällen kunde han följa hur tidsbokningarna mattades av och ombokningarna rullade in.

– Kunderna kommer ju tillbaka men det blir trångt innan den 15 april, säger Jörgen Nilsson.

Perioden då man enligt lagen får byta från dubbade vinterdäck till sommardäck – 1 till 15 april – är rejält kortare än perioden då man får byta från sommardäck till dubbade vinterdäck. (Odubbade vinterdäck får man däremot använda året om.)

– Vårskiftet är fruktansvärt stressigt, säger Jörgen Nilsson som skulle vilja se en lagändring för när de dubbade vinterdäcken ska vara av.

– Vi borde förlänga vårsäsongen till hela april – både för konsumentens, våra medarbetares och vår egen skull.

I videoklippet får du följa med in till Jörgen Nilssons däckfirma i Eslöv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.