Insektshotell, sandhögar i skogen, stort intresse för biodling och kommuner som släpper upp gräset i parker. Det är bara några av alla projekt kring vilda pollinatörer och biologisk mångfald som SVT Nyheter Öst rapporterat om de senaste åren.

– De ger rätt mycket faktiskt. Man har gjort flera utvärderingar av sådana här projekt, säger Karl-Olof Bergman vid Liu.

I klippet berättar han mer och du får också se det gigantiska insektshotellet söder om Linköping.

Karl-Olof Bergman natuvårdsbiolog vid Linköpings universitet Foto: Ulf Persson/SVT

Extra pengar till Östergötland

Både år 2020 och 2021 betalades det ut över två miljoner kronor till olika typer av projekt för att gynna vilda pollinatörer i Östergötland. SVT bad länsstyrelsen att plocka fram siffror på projekt direkt riktade mot vilda pollinatörer och det har blivit klart mer resurser. År 2019 gick till exempel bara 200 000 kronor till den här typen av projekt.

– Det finns även många andra naturvårdsprojekt som indirekt gynnar vilda pollinatörer så gränsdragningen är svår, förklarar handläggare Sofia Almkvist på Länsstyrelsen i Östergötland.

Pengarna kommer bland annat från Naturvårdsverket och är en del i en satsning från regeringen. Östergötland fick dessutom nästan en halv miljon kronor extra både 2020 och 2021. De pengarna ska gå främst till räddningsprojekt i Finspång, där finns nämligen den starkt hotade arten silvergökbi.