Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Urban Gärdek och Tobias von Braun har skapat podden ”Kalla Fall” där gått igenom fallet med försvunne Sven Sjögren. I klippet berättar de om grävningarna på soptippen. Foto: SVT

Sven Sjögren försvann för 50 år sedan – poddare söker kroppen i soptipp på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 1972 försvann 62-årige lantbrukaren Sven Sjögren från sitt hem i Lummelunda på Gotland. Han misstänks ha blivit mördad, men ingen gärningsperson har dömts och hans kropp har aldrig hittats. Idag, 50 år senare, hoppas några poddare hitta kroppen i en gammal soptipp.

Trots att det är en av de största mordutredningarna någonsin på Gotland, så lyckades polisen aldrig klara upp Sven Sjögrens försvinnande. I sin podd ”Kalla fall” har Urban Gärdek och Tobias von Braun har de senaste åren gått igenom den nedlagda utredningen och tagit den vidare.

Deras efterforskningar har nu lett dem till den gamla övertäckta soptippen i Etelhem på mellersta delen av ön. Här tror man att den person, som av allt att döma utförde mordet, dumpade kroppen.

Gotland

Benbitar hittade – utgrävningen fortsätter

På måndagen genomfördes en första grävning. Då hittades skelettdelar. Men en del tyder på att det kan röra sig om fornfynd som hamnat där i samband med att soptippen täcktes över med jordmassor.

På onsdagen fortsatte arbetet. Grävmaskinen måste ta sig ner till soporna från 70-talet.

– Det ska till en hel del tur för att vi ska hitta någonting. Kroppen kan också vara ordentligt utspridd, säger Tobias von Braun.

Hör mer om Sven Sjögrens försvinnande i klippet.

Tittningstips: Den 2 oktober läggs dokumentären ”Vad hände med Sjögren” ut på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet