Fyrverkerier har fascinerat människor i två tusen år, ända sedan de första explosiva blandningarna uppfanns i Kina och Indien. Från att från början ha handlat om enkla ljus och ljud så har har konsten och materialen utvecklats till de massiva konstverk som finns idag.

– Jag tror att det hänger ihop med ljus- och ljudeffekterna. Man tycker om det här att det lyser upp på den mörka himlen, funderar Erik Nilsson på frågan om varför många av oss gillar fyrverkerier så mycket.

Färdigkomponerade tårtor

Han är ordförande för Sveriges Fyrverkeribranschförening och har sett hur trenderna när det gäller fyrverkerier har förändrats under årens lopp. För 40 år sedan dominerade de enskilda raketerna. Idag är det färdiga så kallade fyrverkeritårtor som gäller.

– Jag tror att det bland annat beror på att om man skjuter iväg raketer, då skjuter du iväg en pjäs åt gången och får stå och tända på hela tiden. Med tårtorna så har du ett färdigkomponerat fyrverkeri som du faktiskt kan njuta av själv, säger Erik.

Stopp för raketer 2019

I år är det sista gången som de traditionella raketerna med pinne får användas hemma i hushållen. Från och med 1 juni 2019 så kommer det att krävas tillstånd för att få köpa dem. Ett initiativ som kommer från branschen själv.

– Vi såg att raketerna var överrepresenterade när det gäller skador. Vi har också sett resultaten ifrån Norge där man gjorde det här för nästan tio år sedan. Där fick man en kraftig reduktion av antalet skadade personer, säger Erik Nilsson.