Så vill Söderköping skapa liv i skärgård och landsbygd

Publicerad

Ett nytt projekt inom Söderköpings kommun ska få fart på den lokala utvecklingen på landsbygden.

Genom att arrangera bygdemöten tillsammans med näringsliv, föreningar och andra eldsjälar, så hoppas kommunen på en ökad samverkan och framåtdrivande utveckling.

Ett 20-tal intresserade hade samlats i klubbhuset på Aspängens IP i Östra Ryd när Söderköpings näringslivssamordnare Björn Ekengren var på plats för ett uppstartsmöte.

– Vi vill skaka fram nya idéer och projekt för att göra våra bygder attraktivare och stärka hela Söderköpings kommun. Syftet är också att skapa stolthet över sin bygd så fler vill besöka och bosätta sig här, säger Björn Ekengren.

Söderköping

Gotland är förebild

Projektet ”Möjligheternas Söderköping – landsbygd och skärgård” har inspirerats från projektet ”Gotlands 92 möjligheter”, och har sedan starten i december arrangerat sex bygdemöten på olika platser inom Söderköpings kommun.

– Intresset har hittills varit över förväntan. De flesta är positiva och mycket nyfikna på projektet. Några är ganska självgående medan andra behöver mer stöttning för att komma igång, säger han.

Positiv anda i Östra Ryd

Östra Ryd är redan idag en aktiv bygd och har starka drivkrafter genom byalaget, olika företag och idrottsföreningen, vilket Simon Östling vittnar om som initiativtagare till den populära discgolfbanan. 

– Det är många som är positiva och hjälpsamma. Vi har en fin sammanhållning i Östra Ryd och det är vår styrka. Jag tycker vi har en stor utvecklingspotential och som ett första steg är det bra att få en mer övergripande bild av vilken kompetens som finns här i bygden, säger han.   

Ett 20-tal personer intresserade hade samlats under mötet i klubbhuset i Östra Ryd. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Projektet kommer pågå till sommaren 2023.

Mål för Möjligheternas Söderköping – landsbygd och skärgård

  • Bidra till Söderköpings vision om att vara Östergötlands mest attraktiva boendekommun.
  • Locka fler besökare, boende, investerare och företagare.
  • Bidra till målen för Fokusområden för näringsliv- och platsutveckling 2019–2025.
  • Lägga grund till ett gemensamt platsvarumärke för Söderköping.
  • Skapa engagemang till fler hållbara projekt- och företagsidéer.

 Källa: Söderköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet