Prisat rosettfönster tog 300 timmar – nu är det på plats

Publicerad

Stenhuggaren Stefan Gullberg har arbetat med renoveringen av domkyrkan i Linköping sedan 1999. Det senaste arbetet med rosettfönstret blev symbol när arbetet prisades förra året.

Rosettfönstret från 1200-talet skulle först renoveras, men skicket på fönstret var dåligt. I stället gjordes en kopia, och orginalet omplacerades till Nikolaikapellet, där det fungerar som altartavla.

– Vi har plockat ner alla delar, kanske 150–200 delar. Fönstrets skick var dåligt, men vi har lyckats få tillbaka alla delar på plats, säger stenhuggaren Stefan Gullberg. 

Linköping

Förutom stenhuggaren Stefan Gullberg, som har arbetat med att placera om fönstret, har stenhuggarmästaren Tim Ericsson från Borghamn tillsammans med sitt familjeföretag arbetat i 300 timmar med att göra kopian av rosettfönstret från 1200-talet. Nu har det nya fönstret kommit på plats och ersatt det mittersta fönstret i domkyrkan i Linköping.

I klippet berättar Stefan Gullberg mer om arbetet med att placera om rosettfönstret i domkyrkan i Linköping.

Tilldelades stenpriset 2021

I december tilldelades Linköpings stift Stenpriset 2021 för sitt arbete i domkyrkan. Juryns motivering löd:

Stenpriset 2021 går till Linköpings stift för att under många år ha drivit det högklassiga arbetet med att renovera Linköpings domkyrkas fasader, pelare och fönster, med dess själ av huggen natursten. Ett rosettfönster är symbolen för arbetet. Det berättar om tro, tid, omsorg, hantverk och modern stenteknik. ”

Om Stenpriset

  • Stenpriset delas ut av Sveriges Stenindustriförbund till ett projekt i Sverige där natursten använts på ett estetiskt, hållbart och nyskapande sätt.
  • Sveriges Stenindustriförbund är en branschorganisation vars medlemsföretag bryter, förädlar, monterar och importerar natursten.
  • Medlemmarna omsätter cirka 1,2 miljarder kronor och sysselsätter cirka 1 200 personer.

Källa: Sveriges Stenindustriförbund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet