Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet listar Helen Winzell tre tips för en bra lektion. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Se lärarens bästa tips för en lyckad lektion

Uppdaterad
Publicerad

Helen Winzell växte upp med två föräldrar som båda var lärare och hon ville inte välja samma yrkesbana. Men en dag så förändrades allt.

Se Helen Winzells tre tips för en bra lektion i klippet ovan.

Helen Winzell tilldelas Ingemars lärarpris 2024, ett pris som delas ut till nuvarande eller tidigare lärare vid Linköpings universitet och där prissumman är minst en halv miljon kronor.

– Det känns fortfarande osannolikt att jag fått priset. Ibland måste jag titta på telefonen för att se att jag verkligen har fått det där samtalet, berättar hon.

Kom på andra tankar

Helen hade inte tänkt att gå i sina föräldrars fotspår men när hon en dag vikarierade för sin mamma som lärare så kom hon på andra tankar.

– Jag märkte att jag kunde förklara något för en elev och när jag såg i blicken att eleven förstod så uppstod något magiskt och jag insåg att jag behövde omvärdera läraryrket.

Använder AI i utbildningen

I dag är hon universitetslektor i pedagogiskt arbete och chef på avdelningen för kommunikation, litteratur och svenska på Linköpings universitet. I flera undervisningsmoment har hon valt att använda AI, artificiell intelligens, för att ta fram texter tillsamman med eleverna och sen jämföra dem.

– Då behöver man inte ta en text som någon skrivit och kritisera den utan vi utgår från vad textroboten skrivit och analyserar hur man kan förbättra innehållet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.