Koranen eldades på en grill ihop med bacon utanför domkyrkan i Linköping för att sedan lämnas utanför en moské. Foto: Polisens förundersökning

Grillade koran med bacon i Linköping – döms för hets mot folkgrupp av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

27-åringen från Linköping spred en film där en koran bränns med bacon till musik kopplad till ett högerextremt terrordåd.

Tingsrätten dömde mannen för hets mot folkgrupp – en dom som nu fastställs av Göta hovrätt.

Det var 2020 som mannen spelade in och publicerade filmen på Twitter och Youtube.

I filmen, inspelad framför Linköpings domkyrka, eldas en koran med bacon på en grill. Under grillen syns en skylt med ett islamofobiskt budskap.

Koranbränning i Linköping 2020

Islamofob låt

Filmen ljudsattes med den islamofoba låten ”Remove kebab”, populär i högerextrema kretsar. Låten hördes i terroristen Brenton Tarrants livesända massaker mot moskéer i Christchurch i Nya Zeeland 2019, då 51 personer dödades och ett 50-tal skadades.

Lämnades vid moské

Den brända koranen lämnades sedan tillsammans med bacon vid entrén till en moské i Linköping. Likt tingsrätten anser hovrätten att filmen riktades mot muslimer, inte mot islam som religion.

”Den valda musiken till en film med det aktuella innehållet kan inte uppfattas på annat sätt än som ett hot mot muslimer med anspelning på trosbekännelse”, skriver rätten i ett pressmeddelande

27-åringen döms till villkorlig dom.

Målet är det första kända i Sverige där en koranbränning funnits med som ingrediens i ett åtal om hets mot folkgrupp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När tingsrättens dom föll var chefsåklagare Eva Nemec Nordh nöjd med utfallet. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Koranbränning i Linköping 2020

Mer i ämnet