Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar SVT:s reporter Linnea Burén vad det är som hänt och hur Kolmården svarar efter den tragiska olyckan. Foto: SVT/TT

Sorgen på Kolmården: Delfin kvävd av tång – ”ska inte kunna hända igen”

Uppdaterad
Publicerad

Kolmårdens äldsta delfinhona Nephele dog oväntat i mitten av januari. Nu visar obduktionsrapporten att hon kvävdes av konstgjord tång i bassängen.

SVT Nyheter Öst har under dagen sökt Kolmården för intervju, men de väljer att svara via mejl. Se mer i klippet och hör SVT:s reporter Linnea Burén, på plats vid Kolmården, berätta mer om delfinens död

Den drygt 40-åriga flasknosdelfinen Nephele var fullt frisk på morgonen den 15 januari. En stund senare började hon röra på sig på ett ovanligt sätt och sjönk till botten av bassängen.

– Tångbiten hade satt sig så olyckligt så att den påverkade andningen. Vi ser såklart allvarligt på detta och är väldigt ledsna över vad som hänt, säger chefsveterinär Bim Boijsen via mejl.

delfinariet

Delfinverksamheten på Kolmården är under avveckling. Beslutet fattades 2022 men det är oklart när den ska vara slutförd. Djurparken har tidigare fått kritik för att många av deras delfiner, särskilt ungar, har dött i förtid. I dagsläget finns elva delfiner kvar på Kolmårdens delfinarium.

Miljöberikningen är till för att stimulera djuren i deras miljö. Det kan vara en leksak, något att gnaga på eller något annat man tillför i miljön för att den ska vara så dynamisk som möjlig. I det här fallet berikades bassängen alltså med tång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.