Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: privat

Att berätta om sin cancer: ”Tror det hjälper många som är i situationen”

Uppdaterad
Publicerad

I veckan berättade SVT Nyheter Öst om Charlotte Rohlin och hennes kamp mot bröstcancer. Intervjun har berört många och delats flitigt i sociala medier. Bröstcancer hör till den vanligaste cancerformen och Kristin Pallman, vice ordförande i bröstcancerföreningen Moa-Lina Östergötland berättar om vikten av att belysa och uppmärksamma sjukdomen.

– Det betyder mycket för oss som är i den här situationen att det lyfts, säger hon.

Kristin som själv drabbats av bröstcancer känner igen den smärta, oro och stress som det innebär att leva med allvarlig sjukdom och framförallt väntan och svårigheten i att planera sin framtid.

”Väcker mycket tankar och känslor”

– Det är klart att jag blir väldigt berörd och det väcker mycket tankar och känslor i mig när man ser hennes intervju och hur min situation var och hur jag upplevde det, säger Kristin Pallman vice ordförande i bröstcancerföreningen.

– Just de här tankarna kring oro kan jag verkligen känna igen mig i, eftersom jag just nu går och väntar på ett röntgenbesked. Ett besked med så skilda sidor av myntet. Den ena sidan som kan förändra livet att återigen gå in i en fas med aggressiva behandlingar och den andra där jag får möjligheten att leva livet en stund till. Jag älskar livet så den sistnämnda sidan av myntet är det jag manifesterar och innerligt hoppas på.

Under pandemin pausades screeningen i perioder. Många drog sig för att gå på sin kontroll och SVT Öst berättade då om bröstcancerföreningens oro för pandemins påverkan. 

– De indikationer vi har fått nu är att det ser ut som innan pandemin, säger Kristin Pallman.

Du har tidigare delat med dig av din historia och Charlotte Rohlin delar med sig av sin. Vad hoppas du att det ger?

– En inblick i hur det är att leva mitt i skärselden och hur det är att göra allt som står i sin makt för att överleva. Jag tror att det är omöjligt att fullt ut förstå hur det är att få beskedet att man har cancer som kan ta livet ifrån dig. Att genomgå cellgiftsbehandlingar som fullkomligt slår ut kroppen, operation som för många blir mycket psykiskt lidande efteråt och strålning för att få fortsätta leva. En otrolig påfrestning på kroppen som sätter sina spår lång tid efteråt, säger Kristin Pallman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.