Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Varannan butik i länet har uppgett att de utsätts för stölder, inbrott eller andra våldsamheter. ”Det vi fått till oss från våra medlemmar är att de är mer hänsynslösa”, säger City Örebros vd. Foto: Polisen

Våld och stölder i butiker –Örebro län i topp på mörka listan

Uppdaterad
Publicerad

Örebro län ligger i topp på Svensk handels lista över var det sker mest hot och våld mot butikspersonal i landet. I barometern framgår det att mer än varannan butik i länet utsattes för stöld, hot eller annat brott under förra året.

Varje år släpper branschorganisationen Svensk handel en trygghetsbarometer. Och precis som förra året visar det en dyster bild av tryggheten i Örebro läns butiker.

Varannan butik i länet som svarat på Svensk handels enkät uppger att de utsatts för stölder, våld, hot, inbrott eller bedrägerier i närtid.

– Vi kan smärtsamt konstatera att brotten mot handeln och dess personal inte avtar. Tvärtom så såg vi en ökning under 2023, säger Nina Jelver, säkerhetschef på Svensk handel.

City Örebro: ”Man går bara in och tar grejer”

Och enligt City Örebros vd Armina Ilijasevic har brotten blivit mer hänsynslösa.

– Man går bara in och tar grejer utan att bry sig. Så har det inte varit tidigare år, säger hon.

Hör mer i klippet om den oroväckande utvecklingen

Trygghetsbarometern

Län där butikernas utsatthet är störst:

1. Skåne län

2. Örebro län

3. Stockholms län

4. Uppsala län

5. Västra Götalands län

Källa: Svensk handel

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.