Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lisa Hedbrant är hemlöshetssamordnare i Örebro kommun och har arbetat med den nya kartläggningen av antalet personer som lever i akut hemlöshet. Foto: Emil Nylén Danielsson/SVT

Ny kartläggning visar: Antalet hemlösa i Örebro fler än väntat

Publicerad

248 personer i Örebro lever i akut hemlöshet visar en omfattande kartläggning som kommunen nyligen har genomfört. Det är fler personer än vad som tidigare har varit känt och nu ska kommunen vässa sitt arbete för att trycka tillbaka den negativa utvecklingen.

Kartläggningen har genomförts i form av enkäter, i vilka både kommunala verksamheter och civila aktörer har fått uppge hur många personer i akut hemlöshet de hade kontakt med under en vecka.

– Vi har också samlat in uppgifter och fört statistik över de insatser som idag görs för hemlösa. Det kan till exempel handla om att kommunen erbjuder ett boende, berättar Lisa Hedbrant, hemlöshetssamordnare i Örebro kommun.

Olika typer av hemlöshet

Även Socialstyrelsen genomför regelbundet liknande kartläggningar av antalet hemlösa. Myndigheten definierar i sina mätningar olika typer av hemlöshet där en är just den akuta hemlösheten.

Kommunens nya kartläggning pekar mot att hemlösheten är mer utbredd än vad Socialstyrelsens kartläggning från förra året visade.

– Siffran är hög. Jag önskar ju förstås att ingen skulle behöva leva i hemlöshet, konstaterar Lisa Hedbrant.

Lägesbild lägger grunden för fortsatta arbetet

Samtidigt som man ser en nedslående utveckling ger lägesbilden viktiga insikter i hur det fortsatta arbetet mot hemlösheten kan utvecklas och struktureras. Och i den processen är det inte bara Örebro kommun som spelar en roll, menar Lisa Hedbrant.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.