Av Sveriges sju representanter i judo i Speical Olympics kommer tre från Kumla Kampsportförening.

Förberedelserna för Jenny Öster-Hall, Ida Björnritz och John Björklund har under nio månaders tid bestått av träning och tävling.

– Det har varit en intensiv tid där de bland annat tävlat utomlands i Belgien – där samtliga tog medaljer, berättar landslagsledare Yvonne Berger som också är mamma till Jenny Öster-Hall.

Kommer att bli tufft

Eftersom varje seger innebär att man hamnar i en ny tävlingsklass har det också lett till att motståndet hårdnat.

– De börjar bli så pass duktiga att även motståndet blir tufft. Men vi tror ändå på medaljer i Special Olympics!

Alla testas innan tävling

Men resan kommer att bjuda på mycket mer. På agendan står utflykter, sightseeing, möten med andra tävlande och alla deltagare kommer att få lära sig mer om Förenade Arabemiraten.

– I parasport är det också så att alla deltagare divisioneras, förklarar Yvonne Berger. För att få till så jämna tävlingsgrupper som möjligt får man testtävla innan själva huvudtävlingarna startar den 16 mars.

Kan få hjälp via hälsoprogram

I Special Olympics har man också ett så kallat hälsoprogram där deltagarna får kolla sin hälsa.

– Det kan innebära att någon som är i behov av glasögon eller andra hjälpmedel kan få det av organisationen. I Sverige är det lätt att tänka att alla med funktionshinder har rätt till hjälpmedel och stöd men det är långt ifrån alla länder som har det så.

Filmteam följer svenskarna

Förutom tävlingar och medaljer följs de svenska deltagarna av ett produktionsteam som kommer att filma hela resan.

– Det kommer att visas på UR så småningom så just nu är man lite extra påpassad med fotografering och smink och annat, skrattar Yvonne.