Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
När Johanna Karlsson skall ut på sin första älgjakt så är det bara gråhundarna Dundra och hennes valp som får följa med ut. Foto: SVT

Johanna inför första älgjakten: ”Kommer bara trycka av om det känns bra”

Uppdaterad
Publicerad

Johanna Karlsson från Nora har tränat upp hundar sedan barnben. Intresset för hundsport övergick även till jaktintresse för några år sedan.

Nu känner hon ”pirret” inför sin första älgjakt som startar på lördagen.

I augusti förra året tog Johanna Karlsson jägarexamen. Och på lördagen väntar första jakten med egen bössa när hon ska sitta ensam på pass för första gången.

– Jag har alltid varitnyfiken på jakt, men drömde tidigare mest om det eftersom jag inte kände någon under min uppväxt som jagade. Sedan träffade jag min partner för fyra  år sedan som jagar, berättar hon.

Kan få användning för all hundträning

Dundra heter parets första gemensamma hund som kommer vara vid Johannas sida under älgjakten. Hennes långa erfarenhet av att träna hundar tror Johanna att hon kan få användning av.

– Jag har känslan för hund överlag och det tror jag gynnar mig i all träning, säger hon.

Men hur kommer känslan vara om läget dyker upp att skjuta en älg?

Hör Johanna berätta mer i klippet.

Älgjakten 2022

Älgjakten började redan 1 september i Norrbottens, Västerbottens, Västernorrlands, Jämtlands och delar av Värmlands (Finnskogens älgförvaltningsområde), Dalarnas, Gävleborgs län.

I resten av landet börjar älgjakten den 8 oktober och pågår fram till 31 januari 2023.

Älg får bara jagas från och med en timme före solens uppgång till och med en timme efter solens nedgång.

Källa: Länsstyrelsen, Svenska Jägareförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.