Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
15-timmarsreglerna som sticker ut i Laxå skapar stor frustration bland många. Hör mer i klippet. Foto: Kristofer Ström/SVT

Här tar föräldrarna i Laxå strid för 15-timmarsbarn

Publicerad

I Laxå kan föräldrar med 15-timmarsbarn enbart nyttja förskolan klockan 8 till 11, måndag till fredag. Det här skapar stor stress bland många föräldrar som SVT pratat med. Nu hoppas man att politikerna ska ändra reglerna – en fråga som ska avgöras i kommunfullmäktige.

I september lämnade Alva Karlsson in ett medborgarförslag där hon föreslog att man ska kunna lämna sina barn mellan 9 och 14, tre dagar i veckan.

– Det är många som valt att hänga på och engagera sig vilket är kul, säger hon.

Laxå enda kommun i länet med tretimmarsdagar

Laxå sticker ut som ensam kommun i Örebro län med nuvarande bestämmelser kring 15-timmarsbarn. I jämförbara kommuner som Hällefors, Ljusnarsberg och Degerfors får föräldrarna lämna barnen tre dagar i veckan, fem timmar per dag.

– Jag skulle välja att göra det också om det gick. Då skulle jag kunna känna att jag har mer tid åt mitt andra barn, säger Sofia Persson.

Mammor upplever stress i vardagen

Hon menar vidare att stressen i vardagen lett till att hon funderat mycket över sin framtid.

– Jag står väl i kvalet om det är värt att ta hem barnen. Och självklart kommer tankarna om man ska bo kvar här. Det måste hända något. För det känns inte värt att bo kvar här, säger hon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vill ge barnen så bra start som möjligt på livet”. Hör skolchefen Katarina Holmstens svar. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.