Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Gunnarsson, områdeschef för specialiserad vård, menar att vården i regionen måste planera om för operationer efter Vårdförbundets övertidsblockad. Foto: Erik Karlsson/SVT

Färre operationer i regionen – vården tar höjd för övertidsblockaden

Uppdaterad
Publicerad

Efter att Vårdförbundet infört övertidsblockad på Region Örebro läns sjukhus påverkas nu operationsplanering. Man tar höjd för att se till att ingen övertid ska behövas tas ut.

– Det rör sig främst om enstaka fall till att börja med där vi ser över vilka operationer som kan vänta, säger Martin Gunnarsson som är områdeschef för specialiserad vård.

Gällande den akuta vården och vård som anses vara medicinskt kritisk så som cancervård så kommer inga förändringar göras. Men övriga avdelningar där operationer utförs kommer inte utföra lika många eller i samma takt som tidigare.

Kan förlänga kötider

Regionens sjukhus har tidigare arbetat med att få ner köerna till operationstider.

– Än så länge är det inte så stor påverkan men när vi går mot sommaren drar vi ner på den planerade verksamheten. Om det här blir långdraget finns det en risk att vi får en negativ förändring, säger Martin Gunnarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.