Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag har med mig en kniv till skolan” – mannen stalkade den 19-åriga kvinnan i flera år. I videon får du höra hur delar av larmsamtalet lät. Foto: Storyblocks

Han stalkade henne i flera år – planerade mord på skolavslutning i Lindesberg

Uppdaterad
Publicerad

Förra julen stod en man i 20-årsåldern utanför Lindeskolans arena i Lindesberg med en kniv i handen. Hans plan var att mörda en 19-årig kvinna – som han hade stalkat på sociala medier sedan högstadiet.

I polisens förundersökningsprotokoll framkommer det att kvinnan blivit utsatt för internet-stalkning sedan högstadiet. Skärmdumpar visar hur mannen försökt nå henne genom olika sociala mediekonton.

Under polisförhöret förklarar kvinnan hur hon känt:

”Jag tycker inte om att vara ensam för jag vet inte var han kan vara.”

Dömdes till rättspsykiatrisk vård

Mannen dömdes till rättspsykiatrisk vård för bland annat förberedelse till mord och olaga förföljelse.

I klippet ovan ser du polisens bilder på kontona han skapade för att förfölja kvinnan.

Vad menas med att stalka?

  • Stalkning innefattar både brottsliga handlingar och handlingar som den utsatta personen uppfattar som störande, kränkande eller skrämmande, men som inte är brott enligt svensk lag.
  • Med stalkning menas även att någon systematiskt förföljer, kartlägger och smyger sig på den utsatta personen. Stalking på internet innebär att förövaren använder internet och sociala medier för att förfölja, kontakta och kartlägga dig som utsätts.
  • Onlinestalking kan till exempel vara att kommentera eller gilla bilder, ta oönskad kontakt via direktmeddelanden (DM), mejl eller med hjälp av fejkkonton för att kunna nå dig via flera kanaler – trots att du vid upprepade tillfällen bett personen sluta.

Källa: Näthatshjälpen, Make Equal, Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor och polisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.