En skånsk polis och två vänner döms för brott mot fiskelagen i Kiruna kommun. Bilden illustrerar flugfiske och personen har inget med händelsen att göra. Arkivbild. Foto: Erlend Aas/TT

Skånsk polis togs på bar gärning i Kiruna – döms för tjuvfiske

Uppdaterad
Publicerad

Tre män, varav en polis, blev tagna på bar gärning av Länsstyrelsen när de flugfiskade på kvoterat fiskevatten i Kirunatrakten. Polismannen, hemmahörande i Skåne, nekade till brott men döms till 12 300 kronor i dagsböter.

Det var den 15 juli ifjol som männen var på en årlig fiskeresa och landade med helikopter i området Välijåkkå. Sällskapet stötte dock på patrull när en tillsynsman från Länsstyrelsen tog dem på bar gärning när de försökte få napp i kvoterat fiskevatten.

Nekade men döms för brott mot fiskelagen

Alla tre har i förhör medgett att de saknade korrekt tillstånd men nekade till brott. På grund av polismannens anställning har Martin Tidén, chefsåklagare på Särskilda åklagarkammaren, drivit utredningen och Gällivare tingsrätt går på hans linje.

De döms för brott mot fiskelagen med dagsböter som påföljd – i polismannens fall handlar det om ett belopp på totalt 12 300 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.