Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Barn har fått vara med och bestämma vad de vill se på utställningen – se vilka önskemål som fanns och träffa Frans, Astrid och Luna som testat de olika momenten. Foto: Anna Wallbrandt/SVT

Mobilen laddas när man springer – barn lär sig om energi i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Var värmen i ett element kommer ifrån och hur 10 000 volt känns – det reder den nya utställningen ”Drivkraft” ut på Teknikens hus i Luleå.

Under premiärhelgen för utställningen var det fullt hus på Teknikens hus. När SVT var på besök var det full rulle i det elgenererande hamsterhjulet.

– Vi skojar med barnen att när ni äter pannkakor då omvandlas det till kemisk energi, i hamsterhjulet blir det rörelseenergi och den rörelsen blir elenergi och då kan mamma och pappa ladda telefonen, säger Teknikens hus verksamhetschef Kristina Jonsson.

”Ska lära barn och vuxna om energi”

Det är en gemensam satsning av Teknikens Hus, Vattenfall och Luleå Energi. I minst fem år kommer det gå att besöka utställningen.

– Vi har byggt det här för att lära både barn och vuxna om energi, de olika energislagen, hur vi själva kan påverka användning, hur man omvandlar och lagrar. Det är saker vi har omkring oss som är viktiga att veta, säger Jonsson.

Följ med till utställningen och hör vad barnen provat på i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.