Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åklagaren om fängelsedomen mot hästprofilen. Foto: Polisen

Man dog när hästar skenade på Djurgården – man från Piteå döms till fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Flera hästar slet sig och skenade fritt i somras på Djurgården. En äldre man dog och flera skadades i tumultet. Piteåprofilen som äger hästarna döms nu för grova brott – påföljden bestäms till fängelse i ett år och tre månader.

Det var den 17 juni 2023 som profilens fem hästar skenade i Stockholm. Flera personer skadades, varav Naum Norman så pass allvarligt att han avled.

Hästägaren har ställts inför rätta för grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada samt framkallande av fara för annan.

Hästar skenade på Djurgården

Åklagaren Anna Meyrowitsch menar att mannen varit oaktsam när han satte sig på en uteservering tillsammans med ett sällskap medan hästarna var fastbundna vid en ”hästparkering”.

”Räcker att man ser hästen”

Men mannen har hela tiden förnekat brott.

– Det viktiga är att man har en häst under uppsikt, då behöver man inte sitta på hästen utan det räcker att man ser den, sade försvararen Henrik Olsson Lilja.

Stockholms tingsrätt går dock på åklagarens linje. Hästprofilen döms för samtliga brott, förutom ett fall av framkallade av fara för annan, till fängelse i ett år och tre månader.

Rätten: Mannen var oaktsam

Enligt rätten har mannen genom oaktsamhet orsakat att hästar skenade. De har fäst särskild vikt vid att många oskyddade personer, däribland gamla och barn, befann sig i området.

– Mannens oaktsamhet består framför allt av att han har bundit fast de fem hästarna vid en restaurang och därefter satt sig på uteserveringen. Han har också bundit dem på ett sätt som varit särskilt riskabelt. Agerandet har drastiskt ökat riskerna för att hästarna skulle skena, säger chefsrådmannen Johan Borgström.

Slipper betala företagsbot

Piteåbon ska betala skadestånd till de drabbade och till den avlidne mannens anhöriga. Han behöver dock inte betala en företagsbot på en miljon kronor, som åklagaren yrkat på i rätten.

SVT har tidigare avslöjat att mannens företag var en bluff och att han dessutom saknade tillstånd för ”hästparkeringen”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag saknar honom” – hör Naums fru Barbara om tiden efter hästolyckan på Djurgården. Foto: Amanda Liikamaa/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästar skenade på Djurgården

Mer i ämnet