Som 17-åring utförde en Luleåbo överbelastningsattacker mot ett hästspel, enligt en dom från Luleå tingsrätt. Foto: Martina Holmberg / TT

Luleåbo döms för dataintrång – överbelastningsattack på hästspel

Uppdaterad
Publicerad

En ung man döms för att ha orsakat en överbelastningsattack mot ett rollspel med hästar på nätet. Luleåbon var 17 år när han utförde attacken på skolan.

Överbelastningsattacken ska ha skett från två olika IP-adresser, dels från en skola i Luleå och dels från 17-åringens bostad, enligt domen från Luleå tingsrätt.

Spelat låg nere

Attackerna ska ha skett vid två olika tillfällen under 2019 genom att skicka väldigt många anrop till datasystemet som blev så överbelastat att hästspelet inte fungerade.

Visserligen kunde IP-adresserna så småningom blockeras men vid ett av tillfällena låg hästspelet nere i tre timmar.

Polisen upptäckte inget

Polisernas undersökningen av datorerna visade inget som tydde på att attacken genomförts på just dessa datorer, men de togs i beslag först ett och ett halvt år efter attacken.

Enligt tingsrätten talar det varken för eller emot att han genomfört attacken. Tingsrätten menar att han både haft kunskap och program på datorerna som visar att han har ett intresse för just överbelastningsattacker.

”Skulle hjälpa en kompis”

Själv förnekar han brott och hävdar att han bara hjälpt en kompis att ”fixa en bit kod” som han trodde skulle användas för att läsa av hemsidor.

Luleå tingsrätt har inte lyssnat på det örat utan dömer honom nu till skyddstillsyn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.