Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det var full fart på kossorna i Kukkola vid årets kosläpp. Foto: Åsa Pesula

Se de glada kossornas vilda rusch i Haparanda – ska locka folk till kommunpolitiken

Uppdaterad
Publicerad

I helgen bjöds det på både glada kossor, debatterande politiker, ”gubbdagis” med maskiner och traktorer, bondemarknad och en spelman vid Pesula Lantbruk i övre Kukkola i Haparanda.

Betessläppet sändes även på sociala medier för dem som inte kunde komma, men bäst var det förstås på plats då vädret var både soligt och vindstilla, enligt bonden Per Pesula.

– Det här var ett rekordår när det gäller besökare. Det kom minst 1 500 personer. En mycket glad och trevlig tillställning vilket är målet, säger han.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Politiker debatterade skolan och landsbygd

Vilka frågor dominerade valdebatten mellan kommunpolitikerna i Haparanda?

– Det började hetta till när det gäller skolpolitiken men det var däremot lite dåligt med landsbygdspolitik, där hade vi önskat oss mer.

Fanns det någon tanke med att blanda kosläpp och valdebatt?

– Vi gör det ju för att öka intresset för kommunpolitiken. Men kossorna slår politikerna med hästlängder. Det är de som är huvudintresset – sedan drar politikerna nytta av dem, säger Per Pesula.

I valet 2018 röstade endast 63, 3 procent av de röstberättigade i Haparanda i kommunvalet. Det var lägst i hela landet.

I videon ovan ser du drönarbilder på de glada kossorna i Haparanda som släpps ut på grönbete.

Valdebatt på Pesula Lantbruk i övre Kukkola, från vänster: Moderator Linda Danhall, Nina Waara (S), Eija Stenberg (Sjvp), Lars -Erik Wikberg (KD), Sven Tornberg (C) och Sofia Söderholm (M). Foto: Åsa Pesula

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Norrbotten

Mer i ämnet