Enligt Henrik Andersson har det varit en omskakande morgon för de 20-tal aktivister som är på plats.

– Polisen har släpat undan människor och började riva näverkåtan trots att det fanns en person högst upp på den. Flera meter upp. Men polisen har nu slutat riva och försöker övertala personen att komma ner istället, säger Henrik Andersson.

Bortsläpade

Lan Pham, aktivist från Extinction Rebellion, ger en uppdaterad lägesbeskrivning till SVT klockan 09:

– En av våra aktivister sitter fortfarande kvar på kåtan och vi andra har blivit bortsläpade eller gått själva då polisen spärrat av området, berättar hon.

Polisens syn på insatsen

Polisen är fortsatt kvar på plats under förmiddagen och Lars Öberg, som är lokalpolisområdeschef, säger sig vara mycket nöjd med insatsen:

– Vårat syfte med att vara där är två. Dels vill vi säkerställa rätten att uttrycka sin åsikt och dels är vi skyldiga att förhindra och förebygga brott. Vi försöker hålla oss objektiva eftersom intressena strider mot varandra.

Klockan 10.50 rapporterar polisen att en man är förd till sjukvård för att kontrolleras då han var medtagen efter att under lång tid ha suttit uppe i en kåta. Mannen är även gripen misstänkt för egenmäktigt förfarande.

Sveaskog kan dra igång sin verksamhet

Vad har ni åstadkommit på plats?

– Sveaskog kan nu bedriva sin yrkesverksamma verksamhet och vi har anvisat en plats så att aktivisterna kan vara kvar utan att störa det jobb som pågår. Vi har faktiskt bara haft en enda konfrontation med en person som rusade tillbaka och försökte hindra en skördare, säger Lars Öberg.

Ni har fått kritik för att ha utsatt en person uppe på tältkåtan för fara, hur kommenterar du det?

– Ingen har kommit till  fysisk skada.

Sveaskog om dagens händelser

SVT har sökt Sveaskog under dagen och har nu fått svar.

Vad betyder det för er att arbetet kan komma igång igen?

– Att verksamheten nu har återupptagits är positivt. Inte bara för oss, utan även för våra kunder, deras anställda så att vi kan fortsätta leverera förnybar träråvara till familjeägda företag med flera. Det får en positiv effekt för samhället, säger Niclas Brantingson, kommunikationschef på Sveaskog.

Hur ser ni på att fler aktivister är på ingång?

– Polismyndigheten finns fortfarande på platsen och hanterar de aktivister som samlats. Vad vi förstår av vår personal så har det hela gått lugnt till än så länge, aktivisterna håller sig till av polis anvisad plats. Vi fortsätter följa händelseförloppet, säger Brantingson.

Protesterna började förra veckan

Det var under fredagen i förra veckan aktivister kedjade fast sig i skogsmaskiner för att stoppa Sveaskogs avverkning vid renbetesmarkerna i Ängeså sameby och Tärendö sameby i Norrbotten.

Aktivisterna är från en internationell organisation som kallar sig Extinction rebellion och på plats finns samiska och icke-samiska aktivister.