Foto: SVT

Dödlig smitta oroar renskötare

Uppdaterad
Publicerad

Den dödliga avmagringsjukan hittades bland vildren och älg i Norge förra året. Nu ska flocken på 2.500 renar skjutas för att hindra att smittan sprids bland annat till Sverige.

Chronic wasting disease (CWD) eller avmagringssjukan som den kallas i Sverige, drabbar klövdjur som bland annat älg, hjort och ren.

Sjukdomen har länge funnits bland renar på andra kontinenter och hittades för första gången i Europa förra året. De smittade djuren befann sig i Norge, dels i en vildrenflock i Nordfjella, och hos älgar i området runt Selbu nära svenska gränsen i höjd med Östersund.

Vill satsa på framtiden

För renskötare i närområdet betyder det att de inte kan plocka renlav för kommande vintrar som de brukar utan troligtvis kommer de att få börja ge sina djur annan föda.

– För mig som ung och vill satsa på framtiden så är det många frågor som ännu är obesvarade, säger Ellen Sara Sparrok från Borgefjell nationalpark.

Ellen Sara Sparrok från Borgefjell oroar sig för den dödliga avmagringsjukan. Foto: SVT

Drastiska åtgärder

Ett drabbat djur får dålig balans, slutar äta och dör till slut. För att hindra att smittan sprids har EU beslutat om transportförbud av levande djur från Norge, norra Sverige och norra Finland.

Den norska staten har även beslutat att skjuta hela den hjord med 2.500 vildrenar där smittan hittats, och området ska hållas fritt från klövdjur under fem år. Köttet även från smittade djur är helt opåverkat och därför kan de renar som skjuts ätas.

TV: Hör och se mer om avmagringsjukan i SVT Play

Chronic Wasting Disease

CWD är en neurologisk sjukdom hos ren, älg, rådjur och hjortar. De vanligaste symptomen är att djuret successivt magrar av, blir trött, får problem med att samordna rörelser, får förlamningar, skakningar eller ökad salivering.

  • Sjukdomsförloppet varar i veckor till månader.
  • Sjukdomen kan överföras vid direktkontakt mellan djur och via förorenat foder, vatten eller jord.
  • All forskning tyder på att sjukdomen inte kan överföras till människa, sällskapsdjur eller tamboskap. Även köttet från smittade djur kan ätas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.