Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Biståndsorganisationen Human Bridge från Holsbybrunn fick böter i tullen. Hör Lars Råsberg, biträdande direktor, kommentera situationen i videon. Foto: Zahraa Abdul Reda/SVT

Klädinsamling stoppades i tullen – Human Bridge fick böta 94 000 kronor

Uppdaterad
Publicerad

Biståndsorganisationen Human Bridge klädtransporter har vid flera tillfällen stoppats i tullen. Nu tvingas organisationen bränna upp alla kläder från två lastbilar eftersom dokumentationen varit felaktig.

– Det har inte varit tydligt hur vi ska agera, säger Lars Råsberg, biträdande direktor på Human Bridge i Holsbybrunn utanför Vetlanda.

I klippet: Hör Lars Råsberg, biträdande direktor Human Bridge, om lastbilarna som stoppats i tullen.

I november stoppades en av Human Bridge lastbilar med kläder och skor av tullen. Biståndsorganisationen hade angett att lastbilen innehöll textilier, men eftersom den också innehöll skor och skärp så menade myndigheterna att lasten skulle deklareras som hushållsavfall.

Human Bridge fick en bot på 94 000 kronor.

”Galet att skor anses vara avfall”

– Vi tycker det är galet att till exempel begagnade skor ska klassas som hushållsavfall när det finns människor som är beredda att köpa dem, säger Lars Råsberg.

Biståndsorganisationen betalade boten och bestämde sig för att göra en mer noggrannare sortering där man sorterar kläder, skor, leksaker med mera var för sig.

Hotas med vite på 300 000 kronor

Men de senaste veckorna har ytterligare tre lastbilar stoppats med hänvisning till att en del av de kläder som transporterats inte varit för återbruk utan för återvinning.

Nu kräver länsstyrelsen i Skåne att Human Bridge lämnar hela innehållet i lastbilarna till återvinning – annars hotas organisationen av ett vite på 150 000 kronor per lastbil.

– Det är upprörande att vi tvingas förbränna kläder som är fullt fungerande, säger Lars Råsberg.

I klippet nedan kan du se hur hanteringen av din insamlade kläder går till.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se vad som händer med det insamlade materialet i Human Bridge insamlingsboxar. Foto: Viktor Fridén/SVT

Vad är Human Bridge

Stiftelsen Human Bridge med säte i Holsbybrunn, utanför Vetlanda, är Sveriges största klädinsamlare med 2500 insamlingsboxar i mellersta och södra Sverige. Organisationen arbetar nära Erikshjälpen och Läkarmissionen.

Pengarna som organisationen tjänar på de insamlade kläderna går till bistånd av sjukhusutrustning till bland annat Östeuropa och vissa delar av Afrika.

Organisationen har en omsättning på cirka 100 miljoner kronor, där 85 miljoner kommer från klädverksamheten. Överskottet som går till bistånd var 2022 cirka 17 miljoner kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.