Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Enligt Stefan Stavander, ombudsman på Byggnads var konkursen av Gärahov bygg oväntad. Foto: Fredrik Weibull SVT

Facket om Gärahovs konkurs: ”Ingen räknade med det”

Publicerad

Konkursbeskedet kom som en blixt från klar himmel för de anställda på Gärahov bygg i fredags. Men fackförbundet Byggnads ombud Stefan Stavander är hoppfull att det finns andra jobb i branschen för drabbade anställda.

På måndagsmorgonen träffade facket sina medlemmar på Gärahov bygg som nu blivit varslade – hör Byggnads ombudsman Stefan Stavander om reaktionerna i videoklippet

Leverantörer kan få betalt

Om någon kommer ta över och driva det konkursdrabbade bolaget vidare är ännu ovisst, men enligt konkursförvaltaren Erik Gabrielsson finns en dryg handfull intressenter som visat intresse för olika projekt. Om underleverantörer kommer att få betalat för redan utförda arbeten är oklart.

”De kan bevaka sina fordringar i konkursen och jag bedömer preliminärt att alla kommer att få någon utdelning, men hur mycket är för tidigt att säga.”, skriver Erik Gabrielsson till SVT Nyheter Jönköping.

Intresserade entreprenörer

Gärahov har i uppdrag att bygga två nya skolor i Jönköpings kommun; Sanda högstadium i Huskvarna och Djupadalsskolan vid Strandängen i Jönköping – byggen som nu står stilla. Men kommunen har hört från flera entreprenörer som visat intresse att ta över.

– Det återstår en del juridiska förutsättningar för hur vi får upprätta nya avtal samt vilka nya tidsramar vi behöver anpassa oss till. Men vi hoppas alla på att komma i gång med projekten så snabbt vi kan, säger Mattias Stein, verksamhetschef på tekniska kontoret i Jönköpings kommun.

Skolorna var planerade att stå klara hösten 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.