Helene Berg, vd för Smålands Turism, känner sig exalterad över utbyggnaden av mountainbikelederna. Foto: Claus Fisker/TT & Ebba Öberg/SVT

20 mil mountainbike-bana byggs i Jönköpings län

Uppdaterad
Publicerad

Smålands Turism har fått 3,3 miljoner kronor från Tillväxtverket för att bygga över 20 mil cykelleder för mountainbike. Satsningen påbörjades förra veckan och har sitt slutdatum hösten 2024.

– Jag tror att alla kommer vara klara långt innan dess. De flesta satsar mot nästa sommar, säger Helene Berg, vd för Smålands Turism.

Beskedet kom förra veckan – Smålands Turism får drygt tre miljoner för att bygga över 20 mil cykelleder. Majoriteten av lederna som byggs kommer att vara rena mountainbike-leder och inte vandringsleder.

– Det är inte bara mountainbike uppe i skogarna utan även grusvägskörning på vissa sträckor, säger Helene Berg, vd för Smålands Turism.

Bygger ihop befintliga leder

En av satsningarna är att bygga ihop redan befintliga leder, vilket innebär att det går att cykla mountainbike från bland annat Huskvarna till Gränna och från Värnamo ned till Kronoberg.

– Många av vägarna kommer vara bra för barn och nybörjare vilket vi haft mindre av förut, så det blir ett bra komplement.

De kommuner och orter som samarbetar är Värnamo, Mullsjö, Habo, Hestra/Isaberg och Jönköping. En av förhoppningarna med att bygga ut lederna förutom ett större utbud är att få turisterna att stanna längre.

– Det är bra för vår näring, men också bra för hållbarheten att stanna längre när man är bortrest, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.