Carlos Pizarros plötsliga försvinnande från jämtländska Strömsund för 18 år sedan har varit ett mysterium. Det har beskrivits att 22-åriga Carlos, som hade en utvecklingsstörning, inte hade några kända ovänner.

– Han kände sig trygg i Strömsund. Han var omtyckt av alla, säger Carlos mamma, Estrella Pizarro i dokumentären.

Men i tredje delen av dokumentärserien träder nu flera lärare och tidigare elever fram och ger en helt ny bild.

 – Han var väldigt utsatt, det blev bara värre och värre, säger den före detta eleven Caroline Sjöberg.

Dömda för våldsbrott

Dokument inifrån-redaktionen har intervjuat ett 90-tal ungdomar som då gick på högstadiet och gymnasiet. De beskriver hur mobbningen och trakasserierna drastiskt förvärrades de sista veckorna innan försvinnandet.

En grupp unga män i 18-årsåldern pekas ut för att ha utsatt Carlos Pizarro värst. De flesta i gruppen var redan då dömda för våldsbrott och vissa var öppet nazistiska.

–  Dels så var han invandrare, dels så var han förståndshandikappad. Han hade inget värde för dem, säger Charlotte Westlin, som då arbetade som gymnasielärare.

En av de tidigare gymnasieleverna, berättar i dokumentären:

– Jag var en av dem som mobbade. Det är ingenting som jag är stolt över idag.

Förnekar mobbning

Efter Carlos försvinnande har flera av de utpekade eleverna begått grövre våldsbrott.

– Det fanns ju absolut skäl att kolla upp dem extra-extra. Även innan de gjorde de grövre brotten, som mord och annat, säger Lili-Marie Wassdahl som var Carlos kontaktperson.

De flesta av de mest utpekade personerna, som SVT fått kontakt med, förnekar i dag att de skulle ha mobbat Carlos eller ha spridit nazistiska och rasistiska yttranden.

Ingen säger sig känna till något om försvinnandet.