Stor satsning på utbyggnation av stamnätet för el mellan Jämtlands- och Värmlands län. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Svenska kraftnät bygger ut elnätet från Jämtlands- till Värmlands län

Publicerad

Det 46 mil långa stamnätet från Midskog utanför Östersund till Borgvik utanför Karlstad ska byggas ut och moderniseras. Det meddelar Svenska kraftnät som fattat beslut om projektet.

Det blir myndighetens enskilt största ledningsbyggnadsprojekt någonsin, skriver Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Projektet som kallas Karlstadsbenet beräknas kosta närmare 16 miljarder kronor och motsvarar 13 procent av Svenska kraftnäts totala utbyggnad av stamnätet de närmaste 20 åren.

El till västra Sverige

Planen är att riva den gamla ledningen som löper genom 15 kommuner och istället bygga två nya 400 kilovoltledningar samt två nya stamnätsstationer.

Satsningen ska möta ökade el och elproduktionsbehov i de län som stamnätet passerar, samt underlätta eldistribution till Västra Götaland.

Elproduktion till 2035

Enligt Svenska kraftnät kommer det nya stamnätet som ska öka möjligheten att överföra el mellan elområde två och tre vara i drift 2035.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.